1
Schrijf u gratis en vrijblijvend in
Voor de producten waarop u wilt besparen
2
Uitslag van de
veiling
De winnende leverancier(s) is bekend.
3
Ontvang persoonlijk aanbod
Wij sturen u per e-mail vrijblijvend uw persoonlijke besparing.
4
Stap over en
bespaar!
Ga in op het aanbod van de leverancier met de beste deal voor u.

DE ZORGVERZEKERING VOOR 2019

Wat is basisverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. De basisverzekering vergoedt het grootste gedeelte van de standaard zorg zoals de huisarts, ziekenhuis en apotheek. De overheid bepaalt de inhoud van het pakket. De zorgverzekeraar bepaalt de hoogte van de premie.

Door verschil in kwaliteit en service tussen de zorgverzekeraars is de premie niet gelijk. Voor de basisverzekering geldt in 2019 een verplicht eigen risico van € 385,-. De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van dit bedrag.

Elke zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering. De zorgverzekeraar moet deze basisverzekering voor iedereen tegen dezelfde premie aanbieden. Dit betekent dat de zorgverzekeraar geen hogere premie mag vragen bij bijvoorbeeld ouderen of zieke mensen.

Samenstelling basisverzekering

De basisverzekering wordt ieder jaar door de overheid samengesteld en dekt de voorzorg die volgens de overheid als medisch noodzakelijk word gezien. Denk hierbij aan:

  • Een bezoek aan je huisarts
  • Ziekenhuiszorg: de ambulance, het ziekenhuisverblijf en de behandeling door medisch specialisten.
  • Tandartskosten t/m 17 jaar

  • Kraamzorg en verloskundige hulp

  • Fysiotherapie: tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen

  • Geneesmiddelen

  • Psychologische hulp

  • Wijkverpleging

  • Kosten voor de apotheek

De vergoedingen van de basisverzekering zijn bij elke zorgverzekeraar voor iedereen gelijk. Er zijn wel twee soorten polissen: een restitutiepolis en een naturapolis.

Restitutiepolis (vrije zorgkeuze)

Bij een restitutiepolis heeft u vrije keuze over uw zorgverlener en wordt uw zorg altijd vergoed. Kiest u voor een zorgverlener waar uw zorgverzekeraar afspraken mee gemaakt heeft? Dan worden de kosten rechtstreeks aan de zorgverlener betaald. Heeft de zorgverzekeraar geen afspraken gemaakt met de zorgverlener? Dan moet u de rekening eerst zelf betalen.

Naturapolis (ruime zorgkeuze)

Bij een naturapolis krijgt de zorgverlener een vergoeding van de zorgverzekeraar waarmee afspraken gemaakt zijn. Heeft de verzekeraar geen afspraken? Dan moet u altijd een gedeelte van de kosten zelf betalen.

Budgetpolis (beperkte zorgkeuze)

Bij een budgetpolis is een naturapolis met een beperkt aantal zorgaanbieders.

Hoe werkt het?

Wanneer u uiterlijk 31 december overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, dan zegt uw nieuwe zorgverzekeraar uw lopende zorgverzekering voor u op en hoeft u verder niets te doen. In de wet is vastgelegd dat u na goedkeuring 14 kalenderdagen de tijd hebt om de aanvraag alsnog te annuleren.

In de meeste gevallen krijgt u in de derde week van januari uw nieuwe polis/verzekeringsbewijs wanneer u bent overgestapt voor 31 december. Als u drie weken na de goedkeuring nog steeds niets hebt ontvangen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de desbetreffende zorgverzekeraar. Een reden van deze vertraging kan de grote drukte zijn waarmee zorgverzekeraars te kampen hebben aan het einde/ begin van het jaar.

Overstappen ná 31 december

Een overstap maken ná 1 januari kan alleen als u zelf uw oude zorgverzekering vóór 31 december hebt opgezegd. In dit geval kunt u tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering zoeken en afsluiten. In de tussentijd bent u niet onverzekerd. Als u een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten, gaat deze met terugwerkende kracht per 1 januari in. Uw nieuwe zorgverzekeraar zal met terugwerkende kracht premie innen en mogelijk gemaakte zorgkosten vergoeden.

Na het overstappen

Na het overstappen loopt u geen risico dat u bepaalde zorgkosten vanuit de basisverzekering niet (meer) vergoed krijgt. De behandeldossiers worden overgedragen naar de nieuwe verzekeraar. Dit geldt niet altijd voor bepaalde behandelingen vanuit een aanvullend pakket. Als de nieuwe verzekeraar de behandeling niet vergoed vanuit een aanvullend pakket geldt dit vanzelfsprekend niet.

Overstappen zorgleveranciers

In een aantal gevallen is het noodzakelijk om te veranderen van zorgleverancier wanneer u overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Dit geldt overigens niet voor mensen met een zorgverzekering met vrije zorgkeuze, zoals de verzekering van OHRA, waarbij de kosten bij alle zorgleveranciers (inclusief huisartsen) standaard vergoed worden.

Vragen?

Chat direct via onze uitslagpagina met één van onze medewerkers.
Dien een terugbelverzoek in en wij bellen u gratis terug op het door u aangegeven moment.
Gebruik ons contactfomulier of stuur ons een e-mail.