Hoe werkt het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? Kan ik dan wel bij mijn huidige arts blijven?

Voor 31 december

Wanneer u uiterlijk 31 december overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, dan zegt uw nieuwe zorgverzekeraar uw lopende zorgverzekering voor u op en hoeft u verder niets te doen. In de wet is vastgelegd dat u na goedkeuring 14 kalenderdagen de tijd hebt om de aanvraag alsnog te annuleren.

Verzekeringsbewijs

In de meeste gevallen krijgt u in de derde week van januari uw nieuwe polis/verzekeringsbewijs wanneer u bent overgestapt voor 31 december. Als u drie weken na de goedkeuring nog steeds niets hebt ontvangen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de desbetreffende zorgverzekeraar. Een reden van deze vertraging kan de grote drukte zijn waarmee zorgverzekeraars te kampen hebben aan het einde/ begin van het jaar.

Na 31 december

Een overstap maken ná 1 januari kan alleen als u zelf uw oude zorgverzekering vóór 31 december hebt opgezegd. In dit geval kunt u tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering zoeken en afsluiten. In de tussentijd bent u niet onverzekerd. Als u een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten, gaat deze met terugwerkende kracht per 1 januari in. Uw nieuwe zorgverzekeraar zal met terugwerkende kracht premie innen en mogelijk gemaakte zorgkosten vergoeden.

Na het overstappen

Na het overstappen loopt u geen risico dat u bepaalde zorgkosten vanuit de basisverzekering niet (meer) vergoed krijgt. De behandeldossiers worden overgedragen naar de nieuwe verzekeraar. Dit geldt niet altijd voor bepaalde behandelingen vanuit een aanvullend pakket. Als de nieuwe verzekeraar de behandeling niet vergoed vanuit een aanvullend pakket geldt dit vanzelfsprekend niet.

Overstappen zorgleveranciers

In een aantal gevallen is het noodzakelijk om te veranderen van zorgleverancier wanneer u overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Dit geldt overigens niet voor mensen met een zorgverzekering met vrije zorgkeuze, zoals de verzekering van OHRA, waarbij de kosten bij alle zorgleveranciers (inclusief huisartsen) standaard vergoed worden.